Begin 20e eeuw had onze bekende gloeilampenfabriek al heel wat andere activiteiten dan gloeilampen of radio’s.
Ze hadden een glasfabriek, er werden metalen onderdelen gemaakt en was er kunststofproductie. Ook werden karton en papier zelf gemaakt. Innovatief was de compact cassette in de zestiger jaren. In de zeventiger jaren was Philips een werkgever van belang. Echter, pogingen om de computermarkt op te gaan liepen slecht af en zo waren er meer fiasco’s.
Inmiddels zijn veel activiteiten door deze octrooienkampioen buiten de deur gezet.
Inmiddels zijn veel activiteiten door deze octrooienkampioen buiten de deur gezet. Zo staat er nog wel Philips op veel tv’s, maar komen deze al lang niet meer uit Eindhoven. Ook de gloeilampen laten hun licht nu buiten de deur schijnen. Philips concentreert zich nu nog uitsluitend op medische apparatuur en heeft in 2021 een beurswaarde van circa 42 miljard.
Een paar slimme dochters waren wél bekoorlijk en zijn hun moedertje al lang ver boven het hoofd gegroeid.
De NXP heeft na haar verzelfstandiging in 2006 vleugels gekregen en is een van de grootste spelers op het gebied van halfgeleiders (chips) voor de auto-industrie.
Het heeft een beurswaarde groter dan die van Philips. ASML uit Veldhoven is Nederlands trots op technologiegebied. Koploper als het gaat om geavanceerde machines voor de chipindustrie. In 1988 losgekoppeld van Philips en nu meer dan vier keer zo waardevol als het oude moederbedrijf. Keuzes maken soms écht het verschil.